Kalisie voňavá, zlatý vlas – domácí ženšen

Využití Kalísie voňavé je všestranné.

Výborně stimuluje imunitní systém je účinný antioxidant, povzbudivě působí na ochranné buňky-zabijáky a velmi pomáhá organismu proti škodlivým mikroorganismům.Doporučuje se při cukrovce, rakovinných onemocněních, nemocech žaludku,tenkého střeva, sleziny, ledvin, žlučových cest. Léčí průduškové astma, alergie, žaludeční a dvanácterníkové vředy,zpevňuje cévy. Zlepšuje stav nemocných a často přispěje k úplnému vyléčení z průduškového astmatu. Vylučuje toxické látky z organizmu a užívá se při léčbě alkoholové a nikotinové závislosti. Má antibakteriální a protisklerotický účinek ,také léčí nemoci prostaty,endokrinní soustavu a narušenou látkovou výměnu.

Pěstování:
Kalísie voňavá je pokojová teplomilná a světlomilná rostlina,nejlépe je jí v polostínu.Od jara do podzimu je jí možno pěstovat na zahradě. Zálivka přiměřená roční době a místě umístění.Teplotu má ráda kolem 20 stupňů,v zimě přezimuje při teplotě více jak 10 stupňů.

Použití:
Listy Kalísie voňavé se dají využít do salátu,naložit na 2 – 3 týdny do 60% alkoholu a macerovat.Dále můžete listy uložít na 3 dny do chladničce pak je rozmělnit a zalít vařící vodou a 10-15 minut mírně povařit a užívat druhý den.Štáva z rostliny dobře hojí rány a spáleniny a uklidní bolestivá místa.

Více zde: http://leciverostliny.webnode.cz/products/callisia-fragrans-kalisie-vonava-zlaty-vlas-domaci-zen-sen/